Translate

miercuri, 10 iunie 2015

Atașamentul în relația de cuplu – între dependență și autosuficiență

Ați mai auzit până acum de expresia „nu pot trăi fără tine”? La ce credeți că se referă? Unii ar spune că este vorba de o iubire mare. Alții, mai puțini, ce-i drept, ar spune că ține de un atașament foarte mare. În orice caz, indiferent de ce anume alegeți să credeți, cu toții am simțit asta la anumit moment în viețile noastre și cu siguranță că am și auzit asta. Dacă nu sunteți de acord, sper că acest articol să vă edifice.
În interiorul relației de cuplu există o dinamică foarte interesantă care se aseamănă, metaforic vorbind, cu o mare sau cu un ocean. Privitorii de pe mal pot observa cum marea sau oceanul se retrage și se revarsă pe nisipul plajei. În același fel, cu cât o relație de cuplu durează mai multă vreme, cu atât ambii parteneri vor experimenta la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, nevoia de a se apropia până la fuziunea cu celălalt (fenomenul de confluență), precum și nevoia de a-și rezerva spațiu uneori. Ambele procese, deși aparent opuse, sunt absolut firești și alternează, indiferent de intensitatea sentimentului de iubire dintre cei doi.
Cu toate acestea, există oameni care rămân preponderent într-una dintre extremități. Aceștioa fie dezvoltă dependență emoțională de partenerii lor, fie au comportamente de evitare și sunt ușor indisponibili emoțional. Foarte interesant este faptul că de cele mai multe ori primii se îndrăgostesc de ultimii și invers, existând astfel foarte multe relații de cuplu în care unul pare mai implicat, iar celălalt mai detașat. De aici și expresia, „unul iubește, iar celălalt se lasă iubit”.
Țin să contrazic această frază. De fapt este vorba despre moduri diferite de a exprima același sentiment. Prea mulți dintre noi cedează tentației de a-i reproșa partenerului lipsa iubirii și a interesului, când, de fapt, acesta se exprimă doar într-un mod diferit. Uneori nu este neapărată nevoie să auzim cuvintele magice „te iubesc” când partenerul este afectuos sau când alege să ne aranjeze fularul la gât într-o zi friguroasă, ca să nu răcim, sau când alege să prepare micul dejun sau să hrănească el copilul. Dacă aceste cuvinte magice sunt sau nu rostite, este alegerea fiecăruia, însă asta nu înseamnă că iubirea ar fi dispărut.
De asemenea interesant este felul în care un dependent emoțional „seduce” o altă persoană să simtă nevoia de mai mult spațiu și astfel își retrăiește drama prin care crede că nu este iubit corespunzător nevoilor lui, iar un evitant „își invită” partenerul să ceară mai mult decât acesta este dispus să ofere momentan. Acest proces se numește identificare proiectivă, adică felul în care le inspirăm celorlalți să se comporte așa cum ne așteptăm.
Dependența emoțională și autosuficiența sunt două moduri de manifestare ale aceleiași răni sau nevoie neîndeplinită, anume lipsa atenției și a afecțiunii uneia dintre figurile primare ale primei perioade din viață. Fiecare om alege felul în care se adaptează lumii, așa încât să evite să mai treacă prin durerea inițială, bine ascunsă în inconștient, sau așa încât să se autosaboteze și să întâlnească persoane care să-i reamintească de acel prim moment dureros.

Fiecare dintre noi suntem fie dependenți și atașați peste măsură, fie evitanți și autosuficienți în relațiile prin care trecem de-a lungul vieții, fiindcă tindem să pendulăm între cele două extreme, ca și ăntre multe alte aspecte opuse , până la atingerea unui echilibru. Iar acest echilibru este idealul către care tinde fiecare dintre noi. Echilibrul presupune să recunoaștem față de noi înșine când anume avem nevoie de afecțiune și apropiere și în care dintre momente ne-am rezerva mai degrabă timp și spațiu pentru a fi cu noi înșine sau în compania anturajului, spre exemplu. Odată ce admitem aceste lucruri față de noi, le vom putea accepta și înțelege în egală măsură și la partenerii noștri, fără să mai cădem în plasa nesiguranței.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu