Translate

miercuri, 10 iunie 2015

Te iubesc pur și simplu sau te iubesc pentru că...? Aceasta-i întrebarea!

Te-ai întrebat vreodată ce-i face pe oameni să-și spună „Te iubesc” într-o relație de cuplu? Probabil că da. Fie că te-ai întrebat, fie că nu, voi dezvolta acest subiect în continuare, cu scopul de a obține mai multă claritate asupra sa.
Ce anume se află în spatele unei asemenea afirmații cum este „Te iubesc”?
Unii oameni, indiferent de gen, o spun conștient și intenționat pentru a obține anumite beneficii. Ceilalți (de ce să ne dăm după coadă?) o spun tot pentru a obține beneficii, dar nu sunt conștienți de acest scop. Fiindcă dacă ar fi să ne uităm în jur la marea masă de oameni, putem observa tendința de a sta în interiorul unei relații de cuplu  într-o atitudine de lipsă, adică de cerere și de așteptări emise de la celălalt. În orice caz, tendința fiecăruia dintre noi, absolut firească de altfel, este de a sta în circumstanțele benefice pentru noi, adică cele care ne aduc beneficii. Nu-i nimic în neregulă aici. Este absolut natural să căutăm să avem pe lângă noi oameni cu care ne simțim bine.  Iar beneficiile sunt dintre cele mai diverse și inimaginabile. Spre exemplu, dacă eu sunt o fire mai liniștită, există șanse mari să caut să am lângă mine un om mai energic; dacă sunt o fire artistică, cu înclinații  înspre domeniile umaniste, este foarte probabil să primesc lângă mine un om din sfera științelor exacte și cu o predilecție spre suprasolicitarea emisferei stângi :), iar dacă sunt o fire mai agresivă, va fi un beneficiu pentru mine să am lângă mine o persoană mai conciliantă din fire.
Probabil că ați observat faptul că am ales trăsături complementare pentru cele pe care le căutăm la ceilalți în funcție de ce trăsături avem active în construcția personalității proprii. Complementaritatea este unul dintre principiile majore prin care oamenii se atrag și rămân împreună, deoarece dacă accept la mine o anumită trăsătură, inconștient voi căuta opusul acesteia, pentru a trăi o experiență completă a acelei trăsături. Iar relația de cuplu este aceea cu cea mai intensă dinamică de forțe între două ființe umane. Așadar, este foarte probabil să găsim oameni care sunt altfel decât noi, mai ales în cadrul acestui tip de relație. În ce privește asemănările, acestea sunt importante în măsura în care pertenerul deține aspecte ale personalității pe care le dorim sau pe care le identificăm și la noi.
Așadar, putem stabili că un tip de motivație care ne determină să simțim iubirea pentru celălalt, este cel extinsec. Acest tip de motivație se traduce mai degrabă prin „Am nevoie de tine” și mai puțin prin „te iubesc așa cum ești sau orice ar fi”, cum prea des auzim în jurul nostru. Acest lucru este perfect natural. Omul este o ființă socială și are nevoi relaționale care îi oferă impulsul de a le împlini sub o formă sau alta, mai ales dacă luăm în considerare nevoile afective frustrate în copilăria fragedă.
Bine și acum puteți întreba: „iubirea aceea necondiționată la ce se referă?”. Nu am pretenția să fi ajuns la acel stadiu al evoluției umane, însă motivația pentru această iubire este una de ordin intrinsec, ceea ce înseamnă că iubim de dragul sentimentului în sine care generează o mare cantitate de emoții pozitive înăuntrul nostru și că am ajuns deja în stadiul în care singurătatea nu ne mai sperie, căci am învățat că sintagma „nu pot trăi fără tine” este aplicabilă mai mult celor care cer și mai puțin celor care și-au luat puterea înapoi și au aflat prin experiență că se pot multe, indiferent dacă avem sau nu pe cineva alături. Departe de a promova autosuficiența, diferența constă în faptul că eu știu că pot, dar aleg să împart cu tine, fiindcă e mai frumos așa, iar iubirea presupune, pe lângă a dărui,  și a împărtăși, adică deține dimensiunea reciprocității.
 Iubire de unul singur nu există, acela este narcisism, care ascunde răni foarte adânci și o lipsă foarte mare de iubire de fapt. Iubirea există numai în relație cu alți semeni, iar dacă o simțim sau nu față de cineva anume, este de fapt o alegere personală, conștientă sau nu. Noi conținem capacitatea de a genera un asemenea sentiment, însă depinde înspre cine și ce îl îndreptăm. Ne putem alege să simțim iubire ca urmare a îndeplinirii unor condiții autoimpuse, așa cum putem alege să simțim iubire pur și simplu, pentru că se simte bine!

Bineînțeles, repet ideea că totul presupune un proces al devenirii a ceea ce suntem deja. Nu putem bate din palme și să ajungem să simțim iubirea pur și simplu. Iar cea mai bună metodă prin care devenim cu toții conștienți de ce putem este prin exepriență. Așadar, te invit să-ți asumi riscul și să „te arunci” în exeriența care ar putea fi iubirea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu