Translate

miercuri, 10 iunie 2015

Cine se aseamănă se adună, dar nu se place neapărat! :)

V-ați gândit vreodată la cât de interesant și curios este că ne adunăm împreună cu oamenii cu care avem multe lucruri în comun? Oare ce semnificație are acest lucru și oare de ce se întâmplă astfel? Există o vorbă care spune așa: „spune-mi cine sunt prietenii tăi și-ți voi spune cine ești.” Se pare că într-adevăr alegem să ne apropiem emoțional de oameni cu caracteristici asemănătoare cu cele pe care le recunoaștem la noi înșine. Cu alte cuvinte, psihologic vorbind, ne atrag oamenii cu care ne aflăm într-un transfer pozitiv, adică cei pe care proiectăm trăsături care ne plac și care, într-o măsură mai mică sau mai mare, le și manifestă.
Însă, dacă ar fi să fim foarte onești cu noi înșine, nu cumva atragem lângă noi și oameni care au carcteristici asemănătoare cu  ale noastre, dar pe care nu le recunoaștem, adică pe care le reprimăm?
Acest lucru este cu atât mai evident în relația de cuplu, care dispune de o dinamică de o intensitate energetică mult crescută. În relația de cuplu implicarea emoțională a fiecăruia dintre parteneri tinde să ia proporții remarcabile, așa încât schimbul energetic între cei doi parteneri devine unul foarte intens. În acest fel se creează o atmosferă favorabilă pentru ca temerile, nesiguranțele și tendințele noastre distrugătoare să își găsească drumul spre suprafață. Având în vedere atașamentul mare de cealaltă persoană, dezvoltăm un anumit nivel de anxietate de separare de această persoană, mai mic sau mai mare, în funcție de istoricul fiecăruia de viață.
De asemenea, în funcție de ce figură primordială proiectăm pe această persoană, vom intra nu numai într-un transfer pozitiv cu partenerul, lucru specific mai ales începutului unei relații de cuplu, dar mai apoi vom proiecta și lucruri mai puțin plăcute, cum ar fi lipsa grijei, a afecțiunii sau a atenției și validării. Întrebarea este totuși care ar fi contribuția noastră la această situație și care sunt totuși aspectele pe care noi înșine le conținem, dar le negăm?
Ne putem răspunde la această întrebare urmărind ce trăsături sau comportamente respingem sau judecăm la ceilalți. Se numește legea oglindirii și afirmă că cei din exterior reflectă aspecte pe care noi le conținem în interior. În funcție de stadiul de maturitate emoțională la care am ajuns, fiecare dintre noi ajunge să facă cunoștință cu această perspectivă, aflându-se între oamenii potriviți care să-i întărească anumite comportament și care să îi provoace altele.
De aceea tind să cred că asemănarea cu cei din jurul nostru nu este întotdeauna un lucru plăcut pe care să-l constatăm, fiindcă dacă vom realiza că fiecare dintre noi la rândul său a manifestat o trăsătură pe care acum o respinge și o critică, aceasta va fi inițial o veste proastă.
Însă dacă în timp învățăm să ne perpetuăm empatia și să încercăm mai degrabă să înțelegem cum celălalt a ajuns acolo, înțelegând și cum noi am ajuns în acel punct la un moment dat, atunci suntem pe cale să facem pace cu noi înșine și cu ceilalți și să ne bucurăm atât de asemănprile, ât și de deosebirile dintre noi.
Rezonanța dintre ființele umane este astfel un mod nu întotdeauna comod de a ajunge să ne cunoaștem pe noi înșine și de a ne valorifica fiecare experiență împărtășită cu unul sau mai mulți semeni de-ai noștri, luând de acolo aspectele pozitive și alegând conștiente ca aceasta să ne impacteze pozitiv.

Așadar putem afirma că într-adevăr cine se aseamănă se adună, nu întotdeauna se place și este foarte bine așa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu